sâmbătă, 13 martie 2010

A murit pe loc

Cum adica a murit pe loc? Ce idiotenie mai e si asta? Poti muri treptat? In episoade sau secvente?

Banc inventat ca sa imi sustin ideea: (cu copyright :P)
Sotia catre doctor: Cum se simte doctore?
Doctorul: Doamna, cu regret va informez ca sotul dumneavoastra este 27%mort.


Adica ori esti mort, ori nu esti. Intre aceste 2 stari putem fi bolnavi, batrani, handicapati, in coma. Putem sa specificam cum a murit. Cat timp a durat sa moara. Unde si in ce conditii. Trebuie sa inventam si grade de intrare in nefiinta? O sa incepem sa calculam durata dintre lovitura cauzatoare de moarte si moartea in sine doar ca sa ne satisfacem curiozitatea legat de cat timp a durat sa moara, ce si cum? Si ati observat ca oamenii in general se bucura cand aud ca cineva a murit in somn, in liniste. Si isi doresc asta si pentru ei. Pentru ca le este frica de moarte, dar mai ales de durere. Putem gasi insa si reconcilierea. Pusi intr-o situatie mai violenta, oamenii vor alege calea cea mai scurta. Din acelasi motiv. De a elimina suferinta. Macar la plecare, ca pe tot drumul numai asta au indurat. Nu e un text pesimist. Am ajuns la concluzia ca se spune aceasta expresie pentru a nu crea speranta falsa. Cred ca oricine pus intr-o situatie de moarte subita a cuiva drag, va prefera sa auda "a murit pe loc" decat "a murit in drum spre spital". Pentru ca atunci apar dubiile, apar acuzele spre toata lumea. Daca ar fi ajuns cutare sau cutare mai repede acum nu se termina asa. Si suferinta este si mai mare. Persoana disparuta nu o va mai aduce nici unul inapoi.

Revenind la ideile de mai devreme...sa zicem ca cineva este diagnosticat cu o boala terminala, i se spune ca mai are un anumit timp de trait. Cum il consideri pe respectivul, viu sau mort? In functie de cate luni mai are de trait? Daca i se spune ca mai are 6 luni de trait, ne referim la el ca avand parte de o moarte lenta si lunga? Este peste 90% mort?

Si daca tot suntem intr-un ton mai macabru...Care e faza cu cuvantul autopsie? Auto nu inseamna "prin sine", "prin mijloace proprii"? Cum poate un mort sa-si faca singur necropsia? Si de ce ar face-o daca e pana acolo. Doar el ar trebui sa isi stie cauza mortii :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu